Какво е споделен хостинг и скъпо ли е това удоволствие?

Дори най-добре структурираният и оптимизиран уебсайт би бил безполезен без наличието на надеждна хостинг услуга. Вариантите за хостинг на един електронен магазин, блог, форум или друг уебсайт са различни, като всички те притежават съответните плюсове и минуси.

Какво представляват различните типове хостинг?

Казано накратко, хостинг (от англ. – „host” – домакин) услугите осигуряват видимостта на уебсайтовете в интернет и най-вече тяхната свързаност с мрежата. Основен компонент на услугата е сървърът, без който уебсайтът няма как да бъде видим за потребителите.

Популярни типове хостинг

  • Собствен сървър или нает сървър. В този случай се използва нает сървър от хостинг компания или се инвестират средства в закупуването на собствена техника. С цел избягване на сериозна инвестиция и необходимостта от справяне с поддръжката на сървъра, част от клиентите избират месечните наеми на сървър, което е основното предимство на този вариант, наред с обезпечената от хостинг провайдъра поддръжка. При наличие на собствен сървър е необходима поддръжка от специалисти, което води до още разходи.
  • Виртуален/Cloud сървър. Този тип хостинг използва виртуална секция от мощен отдалечен сървър, но запазва предимствата на физическото обезпечаване с процесор, RAM памет и дисково пространство. В този случай, всеки клиент се обслужва индивидуално и използваните операционна система, уеб сървър и софтуер нямат общо с използваните от останалите клиенти, използващи същия сървър. Поддръжката отново е ангажимент на клиента или влиза в цената на услугата.
  • Споделен хостинг. Може би най-популярният тип хостинг е т.нар. shared hosting. Както името подсказва, в този случай редица сайтове споделят ресурса на един мощен сървър, включително управляващият му софтуер и операционната система. Подобна конфигурация води до по-достъпна услуга, по-ниски разходи за поддръжка, както и спестени ресурси. При опцията за споделен хостинг, клиентите заплащат единствено таксата за хостинга плана, който са избрали. Елиминира се необходимостта от допълнителни такси за поддръжка на сървъра и нуждата от допълнителния софтуер.

Какви са предимствата на споделения хостинг?

Физическият сървър, който уебсайтовете споделят при споделен хостинг, осигурява денонощен достъп до всички тях при значително редуцирана спрямо другите видове хостинг цена. Пространството на сървъра се разпределя на база потребителски акаунт, който всеки клиент получава.

Основният плюс на споделения хостинг е комбинацията от отлични абонаментни цени и липсата на допълнителни разходи за закупуване на техника или наемане на квалифицирани специалисти за поддръжката на сървъра и свързаният с него софтуер. Това важи в особена степен за притежателите на няколко различни уебсайта. Гарантираната постоянна свързаност и надеждната и навременна поддръжка от страна на хостинг компанията е друго сериозно преимущество.

Както и останалите хостинг решения, споделеният хостинг има известни недостатъци. Основният от тях се крие в споделените ресурси на даден сървър. Клиентите, чиито уебсайтове споделят сървъра, притежават акаунти, които детерминират границите на тези ресурси, които могат да се използват.

Какви са ангажиментите на клиент, избрал споделен хостинг?

Логично е болшинството от клиентите да бъдат привлечени от достъпните цени и осигурената поддръжка, типични за почти всички планове за споделен хостинг, които се предлагат днес. Същевременно, за всеки клиент остава ангажиментът за инсталиране и поддръжка на уебсайта, което най-често се извършва от специалисти в бранша като Marketing Vision.

Изборът на план за споделен хостинг трябва да бъде съобразен с фактори като необходимо дисково пространство, тип на базите данни, евентуална нужда от автоматичен ъплоуд на софтуер, наличието на приложения като файл мениджър и други особености.

За всеки наш клиент ние подбираме подходящия хостинг план или услуга съвместно с нашите партньори от Jump.BG.