Какво трябва да знаем за правилния избор на домейн име?

В интернет пространството домейнът е уникалният адрес на всеки един сайт и е изключително важен за бъдещия Ви успех. Всяка уебстраница притежава IP адрес, който представлява поредица от цифри и именно домейн имената са лесният им и удобен заместител. Домейнът прави бизнеса видим в интернет пространството и чрез него потребителите могат да Ви намерят при търсене в онлайн търсачки. В следващите редове ще Ви запознаем с няколко важни правила при избора на подходящо домейн име.

Вашият домейн трябва да бъде кратък и ясен, за да може да бъде лесно запомнен. Препоръчително е и да не използвате препинателни знаци и числа, защото това може да обърка потребителите. Ако имате тире в името си, вероятността някой да иска да изпише Вашия домейн в браузъра си, но да пропусне тирето, е много голяма. По този начин потребителят може да бъде насочен към сайт на Ваш конкурент. За какво още е нужно да внимавате и за да откриете още полезни съвети, можете да посетите и блога на партньорите ни от jump.bg.

Когато създавате домейн име, е препоръчително и да проучите конкуренцията си предварително, защото именно техните имена могат да Ви дадат правилна насока. Целта е да имате по-оригинален домейн, но и да се придържате към сферата си на дейност, както и да запазите уникалността на своя продукт. Важна подробност е да не избирате име, което е много близко или почти идентично с това на Ваш конкурент, тъй като това може да бъде счетено и за нарушаване на авторските права.

Разширението на домейна също е от съществено значение. Ако уебсайтът или бизнесът Ви са пряко свързани с местната общност е по-логично да изберете домейн с разширение “.bg”, като по този начин хората лесно ще се ориентират, че става въпрос за родна услуга. В сайта на нашите партньори от Jump.bg вече можете да намерите и разширението „.bg“ на специална цена.

В случай, че бизнесът Ви няма да е териториално ограничен, за препоръчване е да изберете домейн с разширение „.com”, тъй като в много случаи дори и да не са сигурни какво е разширението потребителите предполагат, че то е именно „.com”.  Ако създавате комерсиален сайт, би било във Ваш плюс да запазите името в няколко разширения като например .com, .net, .bg, .info, .eu. В този случай ще имате допълнителни разходи,  но и ще можете да бъдете сигурни, че потребителите ще отварят само Вашия сайт, каквото и разширение да изпишат.